Ajatuskulku kommunikaation mediallistumisesta (Tuhat sanaa)

Kategoriat:

Kauan sitten kommunikoitiin kasvokkain, sitten keksittiin kirjoitettu media joka sähköistyi, verkottui ja muuttui reaaliaikaisesti monenkeskeiseksi.

Mediavälitteinen kommunikointi hakkaa kasvokkaisviestinnän mennen tullen. Se tarjoaa enemmän informaatiota, jolle olemme persoja.

Minä olen saanut lapsena kotona lukea ruokapöydässä kirjaa, joten arkihavaintoni alkavat jo sieltä. Siellä olin lapsuudenkodin keittiötä kiinnostavammassa ympäristössä kiinnostavampien persoonallisuuksien parissa. Nykyään kasvatuksessa on kuulemma haasteena saada teini irti kännykästään ruokailun ajaksi. Ihmiset istuvat kodeissa ja kahviloissa omiin ruutuihinsa uppoutuneina.

Poissaoleva läsnäolo on kiusallisen yleistä. Miten tämä kehitys jatkuu? Digitaalinen kerros ei katoa mihinkään, mutta opimmeko rikastamaan F2F-tilanteita sen sijaan, että pakenisimme niistä pois?

Ryhdymmekö me höystämään kaikkialla läsnäolevan median avulla kommunikoimisestamme niin kiinnostavaa, että vangitsemme keskustelukumppanimme kaikki avoimet kanavat omille viesteillemme? Ei enää koskaan kuolleita hetkiä – botti laukaisee aina uuden aiheen, jonka se on algoritminsa perusteella laskenut läsnäolijoita kollektiivisesti eniten kiinnostavaksi. Hauskin seuramies olisikin hän, jolla on jatkuvasti keskusteluun lisäkommentteja heittävä virtuaaliseuralainen, botti olkapäällään.

Ei enää koskaan jumittavia tilanteita, joissa seurue on kiusallisesti eri mieltä jostain sinänsä triviaalista faktasta. Eritrean BKT on 2,12 miljardia Maailmanpankin mukaan USA:n dollareiksi muutettuna, puuttuisi botti, jokin Sirin kehittyneempi muoto, keskusteluun oma-aloitteisesti.

Teknologian muutosajurit, jotka mahdollistavat tämän muutoksen:

  • Rakenteistettu, yhdistetty avoin data, kollektiiviset tietovarannot
  • Sovelluskehitysrajapinnat, jotka mahdollistavat sovellusten tekemisen myös ulkoisille näyttölaitteille (vrt. Pebble-kello)
  • Ääniohjaus
  • Puhesynteesi
  • Tekoäly
  • Sosiaalinen data verkostojen mieltymyksistä
  • Tietokoneiden laskentatehon kasvaminen
  • Teknologian kutistuminen; komponenttien pienentyminen
  • Muu, mikä

Keskeinen taito tulevaisuudessa on hallita lisätyn todellisuuden komponentteja niin sujuvasti, että ne tuovat lisäarvoa sosiaalisiin tilanteisiin.

Toinen keskeinen taito on oman viestinnän mediaistaminen niin, että juttuja ja tarinoita riittää kerrottavaksi ja näytettäväksi – aina mukana kulkevalla taululla – tarinan tahdissa. Kaikesta, mistä puhut, on tarjolla videota – joko itse kuvaamaasi, tai verkon avoimista tietovarannoista lennossa hakien.

Se sketsi, jossa Spede löi otsaansa huutaen ”voi rähmä”? Mainos, jossa lanseerattiin kuolematon ilmaus ”Elämä on”? Kaikki löytyy, puhehaun ohjaamana, virtuaalisen apurin serveeraamana, olkaa niin hyvä.

Kun jokainen meistä on ympärivuorokautinen video-dj, kiehtovin persoona on se joka valitsee puheenaiheiksi tuoreimmat ideat ja löytää niihin kiinnostavimmat näkökulmat.

Jos näin käy, niin millaisia seurauksia tällä on eri toimialoille? Viihteeseen, markkinointiin, opetukseen, hallintoon ja politiikkaan?

Jatka ajatuskulkua!

Muokattu 16.5., lisätty muutosajureiden listalle ääniohjaus, ks. Telegraphin artikkeli Siristä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.