Päivä Kansallisarkistossa

Tänään tuli pyörähdettyä laitoksemme (INFIM) opettajaretkikunnan kanssa Kansallisarkistossa Helsingin päätoimipisteessä. Saimme varsin kattavan rautaisannoksen arkistolaitoksen toimintaan ja erityisesti niihin kysymyksiin sekä kehityshaasteisiin joita asiakirjojen digitalisoituminen muodostaa. Kansallisarkistolla on huomattava yhteiskunnallinen mandaatti mm. velvoittaa viranomaisia tallentamaan omia asiakirjojaan. Samalla kansallisen kulttuuriperinnön arkistointi yhdessä muiden muisti-instituutioiden kanssa on tärkeässä roolissa.

AKTIIVIn kannalta on kiinnostavaa huomata, kuinka Kansallisarkistossa on aktivoiduttu suunnitelemaan aineistopalveluja aivan tavallisen asiakkaan, kuten sukututkimuksesta innostuneen harrastajan kannalta. Pyrkimyksenä on mm. kehittää arkistolaitoksen WWW-viestintään lisäpalveluja, kuten blogeja ja hakuportaaleja, joiden avulla asiakkaille taustoitetaan uusia palvelumalleja ja tarjotaan ohjaavia hakupalveluja niille käyttäjille, joille arkistointi ja asiakirjanhallinta on vielä uutta. Esimerkkkinä muun muassa portti-palvelu, jonka kautta voidaan hakea laajalti erilaisia digitoituja materiaaleja.

Kansallisarkisto on huomioinut käyttäjät jo palveluiden suunnitteluvaiheessa ja lähestynyt aktiivisia käyttäjäyhteisöjä, kuten sukututkimusta harrastavia yhdistyksiä. Kehittelyvaiheessa on muun muassa sosiaalista mediaa hyödyntäviä palveluita, joissa arkistolaitoksessa toimivan mediatiimin edustajien kanssa voi keskustella sekä esittää palveluihin kehitysideoita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.