Veropuu

Veropuu

Veropuu on suunnitelma nettipalveluksi, joka visualisoi julkissektorin organisaatioiden tulot ja menot helposti avautuvan puu-metaforan avulla. Puun juurina ovat tulot, jotka liittyvät runkoon ja edelleen haarautuvat menoina oksiin. Organisaation eri hallintokuntien allokoimat rahamäärät käyvät ilmi oksien paksuuksista.

Veropuun yhtenä tarkoituksena on tarjota kokonaiskuva kunnan, kaupungin tai valtion varainkäytöstä. Veropuun avulla voitaisiin parantaa niin virkamiesten, poliitikkojen kuin kansalaistenkin ymmärrystä julkisen sektorin toiminnasta, ja siten antaa kaikille osapuolille mahdollisuus muodostaa harkittuja ja valistuneita kannanottoja julkishallinnon toimintaan.

Veropuu kuitenkin pyrkii olemaan muutakin kuin pelkkä datavisualisointityökalu. Veropuu voi toimia alustana, jossa kansalaiset voivat arvioida julkisen sektorin tuottamia palveluja (jotka Veropuussa esitetään hedelminä) ja keskustella keskenään siitä, miten verorahoja voisi parhaiten käyttää ratkaisemaan kansalaisten itse määrittelemiä ongelmia. Uusia budjetointiratkaisuja voidaan Veropuun avulla simuloida ja työstää yhteistuumin kansalaisten, virkamiesten ja poliitikkojen kesken. Lisäksi Veropuuta voidaan käyttää uutisointikanavana, siten että tulo- ja menoeriin liittyviä uutisartikkeleita ja muita taustatietoja upotetaan Veropuun relevanttien oksien tai juurten yhteyteen.

Veropuun tavoitteena on luoda puitteet nykyistä käyttäjäkeskeisemmälle hallinnolle ja budjetoinnille. Viime vuosisadan poliittista keskustelua leimasi puolueiden välinen kinastelu siitä, tuleeko valtion talouden olla nykyistä suurempi vai pienempi. Toivon, että uudet digitaaliset välineet ja niistä kumpuavat uudet toimintamallit auttavat meitä siirtymään kollektiiviseen keskusteluun siitä, mitkä ovat yhteiskunnan ongelmat, ja miten nämä voidaan kaikkein fiksuimmin ratkaista.

Veropuu-työpajasession tarkempi sisältö kerrotaan leiripäivänä. Nähdään Treella!

Yksi kommentti artikkeliin ”Veropuu”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.