Digitalisaatio uudistaa koulunkäynnin kokonaisvaltaisesti

Digitalisaatio puhuttaa paljon ja vuoroin ihastuttaa ja vihastuttaa keskustelijoita. Koska kyseessä on varsin suuri ja kokonaisvaltainen kokonaisuus, on luonnollista, että se herättää runsaasti mielipiteitä puolin ja toisin. Tässä artikkelissa esittelemme tätä monelle vanhemman sukupolven edustajalle tuntemattomaksi jäävää käsitettä tarkemmin molempien osapuolten näkökulmasta.

Digitalisaatio pähkinänkuoressa

Mitä sana digitalisaatio sitten oikeastaan tarkoittaa? Sen perusaate on melko helposti ymmärrettävissä: selvästikin se liittyy digiin. Mutta mitä kaikkea digitalisaatio pitää sisällään? Käytännössä termillä viitataan siihen harppaukseen, jonka maailmamme on ottanut muutaman viime vuoden aikana. Tämä on ollut kehitystä täysin digittömästä yhteiskunnasta suurimmaksi osaksi sähköisesti operoivaan yhteiskuntaan vain muutamassa kymmenessä vuodessa – tämä tarkoittaa, että kehitys on oikeastaan tapahtunut maailmankehityksen mittakaavassa historiallisen nopeasti ja siirtymäaika on ollut huomattavasti lyhyempi kuin muissa maailman suurimmissa keksinnöissä. Digitalisoituminen on yksi maailmanhistorian mittavimmista keksinnöistä ja sen voidaankin nykyään sanoa vaikuttavan jokaisen ihmisen elämään varsin kokonaisvaltaisesti. Lyhyesti siis: digitalisaatiolla tarkoitetaan ihmiskunnan harppausta digitalisoituneeseen elämään.

Digitalisaatio koostuu useammasta pienestä osasesta. Ensimmäinen ja tärkein näistä on tietenkin internet yleisesti. Internet on tuhansista pienistä ominaisuuksista rakentuva kokonaisvaltainen kokonaisuus, jonka avulla nykyään lähes mikä tahansa on mahdollista. Internet mahdollistaa esimerkiksi nopean ja vaivattoman tiedonhaun, uutisten lukemisen, elokuvien katsomisen ja musiikin kuuntelemisen missä ja milloin tahansa. Toinen suuri kokonaisuus asettuu itse asiassa internetin alle. Se on monelle nykyisin varsin tuttu sosiaalinen media. Sosiaalinen media tuo yhteen koko maailman ihmiset tavalla, joka mahdollistaa kommunikaation reaaliajassa kenen tahansa kanssa. Sen avulla voi myös jakaa kuulumisia, kuvia ja videoita ja sitä voi käyttää varsin tehokkaasti myöskin markkinointiin.

Yksi uusimmista digitalisaation sovelluksista on pienen pieni laite, jonka tarjoamat mahdollisuudet ovat rajattoman suuret – se on tietenkin älypuhelin, joka löytyy aivan jokaisen taskusta. Älypuhelin on jokainen ihmisen henkilökohtainen laite, jonka kukin voi kustomoida itselleen sopivaksi lisäämällä siihen juuri niitä sovelluksia, joita itse kokee eniten tarvitsemansa. Joku haluaa itselleen ilmaista soittoaikaa, toinen haluaa pelata pelejä ja kolmas ottaa kauniita kuvia ja editoida niitä muiden nähtäväksi.