Mediakriittisyys on tärkeä taito

Nykyaikana yksi tärkeimmistä koulussa opetettavista taidoista on jokin aivan muu, kuin perinteiset äidinkieli, matematiikka tai vaikkapa historia. Vaikka kaikki nämäkin ovat tärkeitä, on tärkeimmän taidon voittopallin vienyt aivan uusi taito: mediakriittisyys. Mutta mitä ihmettä tämä sitten tarkoittaa?

Monelle nykyaikuisellekin termi mediakriittisyys on jopa täysin tuntematon käsite. Joidenkin kohdalla se on saattanut esiintyä ohimennen vaikkapa työpaikan kokouksissa, kun taas toiset eivät välttämättä ole kuulleet siitä ollenkaan. Kun otetaan huomioon se, että kyseessä on tärkein nykynuorille opetettava termi, lienee selvää, että kyseessä ei ole mikään heppoinen asia. Mediakriittisyys on tärkeää, ja se koskee myös aikuisia siinä missä nuoriakin. Itse asiassa, mediakriittisyyden opettelu on tutkimusten mukaan jopa tärkeämpää vanhemmille sukupolville, jotka haksahtavat usein helpommin netissä pyöriviin huijauksiin.

Mitä on mediakriittisyys?

Mediakriittisyys on terminä varsin itseselitteinen – se on kriittisyyttä mediaa kohtaan. Tämä ei kuitenkaan vielä kerro koko totuutta, vaan ymmärtääksemme käsitettä mediakriittisyys meidän on porauduttava vielä hieman syvemmälle siihen, mitä kaikkea se itseasiassa pitääkään sisällään.

Aivan ensimmäiseksi kannattaa muistaa se, että vaikka internet onkin siisti juttu ja pitää sisällään lukemattomia mahdollisuuksia, piilee siellä yhtä lailla myöskin vaaroja, joita ei missään tapauksessa sovi unohtaa. Internetissä on todella helppoa tulla huijatuksi niin, ettei edes ymmärrä sen tapahtuneen. Suurin virhetekijä tällaisissa tapauksissa on juurikin mediakriittisyyden puute.

Tästä päästäänkin asian ytimeen: mediakriittisyys on median tarkastelemista kriittisesti niin, että voidaan mahdollisimman helposti selvittää, onko kyseessä aitoa ja totuudenmukaista tietoa, vaiko valheellisesti esimerkiksi provokaatiotarkoituksessa levitettyä tietoa. Tämän määrittämiseen löytyy useita erilaisia keinoja. Ensimmäinen ja ehkä helpoin keino tarkastella mediaa luotettavuuden kannalta on tietenkin tarkistaa, millä sivustolla tieto on julkaistu. Mikäli sivusto ei kuulu valtamediaan ja julkaisee paljon provosoivaa materiaalia ilman lähdemerkintöjä, on suuri syy olettaa, ettei sen julkaisema tieto ole totuudenmukaista. Toinen helppo keino selvittää median luotettavuutta on tarkastella tiedonvälityksen verbaalisia keinoja: onko tekstin kieli hyvää ja selkeälukuista, vai esiintyykö siinä paljon puhekielisiä ilmaisuja ja tönkköä suomen kieltä? Esimerkiksi nämä seikat voivat paljastaa useasti sen, että kyseessä on epäluotettava lähde.